Onderzoeken

Wat gebeurt er allemaal in het ziekenhuis?

Soms is het nodig om je verder te onderzoeken, bijvoorbeeld als de pijn niet zomaar voorbijgaat. In het ziekenhuis gebeuren veel verschillende tests. Soms laat de dokter een beetje bloed onderzoeken of maken we foto’s van de binnenkant van je lichaam. 

Bloedafname

De verpleegkundige neemt een paar druppeltjes bloed van je af. Dat bloed wordt onderzocht in het laboratorium. Toverfee Ruth zorgt ervoor dat het prikje snel en zacht verloopt. 

foto bloedafname

CT-scan

De CT-scan is een soort tunnel waar je doorglijdt. De scanner maakt foto’s van de binnenkant van jouw lichaam. Het is belangrijk om stil te liggen. Kan jij goed een standbeeld nabootsen?

CT scan

Radiografie

Een RX-toestel lijkt wel een groot fototoestel. De foto toont wat er binnenin je lichaam gebeurt. Zo ziet de dokter bijvoorbeeld hoe het met je longen gaat.

radiografie

MRI-scan

Onze MRI-scan is een tunnel die foto’s maakt van de binnenkant van je lichaam. Die tunnel maakt best veel lawaai, daarom geven we je een hoofdtelefoon met leuke muziek.  

MRI scan kinderen ziekenhuis Waregem

Nog meer onderzoeken

Hier vind je een lijst van vaak voorkomende onderzoeken bij jonge kinderen. 

Echografie

De dokter gaat met een klein toestel over je lichaam. Door een frisse gel glijdt het toestelletje vlot heen en weer. Je voelt helemaal niks, behalve een beetje kou. Brrr!

Longfunctiemeting

Om te weten hoe goed jouw longen werken, mag je diep inademen en dan uitblazen in een plastic buis. Zo hard als je kan! Door een zachte neusklem op te zetten, een soort wasknijper, ontsnapt er geen lucht langs je neus.

Huidtest

Via een huidtest kijken we na of je allergisch bent aan bepaalde stofjes, zoals gras, noten of iets anders. De verpleegkundige brengt verschillende druppeltjes aan op je onderarm en doorprikt ze daarna met een heel dun naaldje. 

Zweettest

De zweettest kan mucoviscidose uitsluiten. Op je arm brengen we een gaasje aan met een speciale vloeistof erop, daardoor ga je zweten. Dat zweet vangen we op en onderzoeken we in het labo.

Uroflow

Als je plast op ons speciaal toilet, meet onze computer hoeveel en hoe snel je plast. Daarna kijken we soms via een echografie of je blaas helemaal leeg is. Die informatie is nuttig om droog te worden.

Cystografie

Via een klein buisje vullen we je blaas met contrastvloeistof. Dat is vloeistof waardoor we je blaas en urinewegen heel goed kunnen zien op speciale foto’s. 

EEG / Elektro-encefalografie

Om te weten hoe jouw hersenen werken, kleven we allemaal kleine plakkertjes met draadjes eraan op je hoofd. Dat doet helemaal geen pijn. Even stilzitten en … dan weten we wat er allemaal in je hoofd gebeurt. 

Lactose ademtest

Bij de ademtest krijg je eerst een beker melk met een zoete smaak. Dronk je die op? Dan blaas je in een buisje. Eerst mag je eens oefenen om uit te blazen. Lukt het goed, dan blaas je om de 30 minuten in dat buisje. De test duurt bijna vier uur. Tussendoor mag je even rechtstaan of naar het toilet. Je mag ook wat spelen of tekenen, maar het is wel belangrijk dat je rustig blijft.